Topi Natural - Do you know that the use of aerosol products poses a significant threat to your health and the environment?

Kas tead, et aerosooltoodete kasutamine ohustab oluliselt sinu tervist ja keskkonda?

Aerosooltooteid on kasutatud põlvkondi, kuid viimastel aastakümnetel oleme aru saanud, et need võivad olla ohtlikud keskkonnale tervikuna ja eelkõige lastele. Siiski kasutavad paljud inimesed neid järele mõtlemata.

Ootamatud aerosooliohud

Seda ei saa eitada, aerosoolid suurendavad (mitte vähendavad) õhusaastet kodudes ja hoonetes. Selle aerosooliefekti tekitamiseks kasutatavad kemikaalid ei ole sageli keskkonnasõbralikud. Isegi EPA – Keskkonnakaitseagentuur – on seda avalikult tunnistanud.

Ja kui võtate aega, et tutvuda enamiku aerosoolide koostisainetega, leiate sellest loendist kindlasti parfüüme ja lõhnaaineid. Kuid teisi koostisosi võib kokku olla sadu ja paljud neist on üsna mürgised või keskkonnaohtlikud. Paljud aerosoolpihustid sisaldavad väga mürgiseid kemikaale, nagu ksüleen ja formaldehüüd – jah, sama kemikaali, mida kasutatakse anatoomiliste proovide säilitamiseks purgis.

Nende mürgiste koostisainete hulka kuuluvad ka neurotoksiinid ja kantserogeenid, mis on äärmiselt ohtlikud täiskasvanutele, lastele ja lemmikloomadele. Seda keemilist kombinatsiooni pihustatakse välja paljudest aerosoolpurkidest ja see kujutab endast tõelist ohtu keskkonnale ja meie tervisele.

Lisaks õhus aerosoolseks muutunud toksiinide sissehingamisele peame muretsema ka pindade pärast, millele need toksiinid settivad. Kui need ained on pindadel, kanduvad need teie kätele ja võivad kiiresti suhu sattuda. Enamik inimesi alahindab seda aerosoolide ohtu, kuid see on palju levinum ja kahjulikum, kui üldiselt arvatakse.


Aerosooli mõju keskkonnale

Veelgi murettekitavam on see, kuidas aerosool – mis on sisuliselt väikesed osakesed gaasis suspensioonis – mõjutab meie keskkonda. Atmosfääriteaduse teadlase Chien Wangi sõnul on MIT-i maa-, atmosfääri- ja planeediteaduste osakond näidanud, et aerosoolid võivad tegelikult muuta sademete mustreid ja protsenti kogu maailmas.

Kui üldsus seostab aerosoolpihustipurke sageli osoonikihi kahjustamisega, siis enam nii ei ole. Ettevõtted likvideerisid need osooni kahjustavad kemikaalid, mida nimetatakse CFC-deks või klorofluorosüsivesinikeks, peaaegu 30 aastat tagasi. Valdav enamus  aerosooltoodetest kasutavad nüüd muid raketikütuseid, nagu lämmastikoksiid või süsivesinikud, mis ei kahjusta Maa osoonikihti.

Ja muidugi, isegi osooni kahjustavate kemikaalide eemaldamine aerosoolpihustitest ei muuda aerosoole täiesti ohutuks. Iga kord, kui pihustate aerosooltoodet, suurendate oma pere süsiniku jalajälge aerosoolis sisalduvate kokkusurutud gaaside ja süsivesinike tõttu. Tegelikult sisaldavad tänapäeval kasutatavad CFC-vabad aerosoolpihustid lenduvaid orgaanilisi aineid, mis võivad ise tõsta osoonitaset maapinnal, mis omakorda tekitab inimestele ohtlikku sudu.

Aerosooli kasutamise minimeerimine

EPA soovitab tungivalt vältida aerosoolpihustite kasutamist, kui vähegi võimalik.

Muud probleemid aerosoolidega

Lisaks aerosoolpihustites kasutatavate kemikaalide põhjustatud keskkonna- ja terviseohtudele võivad need põhjustada mitmeid muid olulisi ohte kodus. Need võivad olla eriti ohtlikud lastele, kes võivad neid valesti ja ohtlikult kasutada.

 

Kuidas aerosoolid töötavad

Iga aerosoolitud toode on teatud tüüpi konteiner, mis hoiab mõnda ainet kõrge rõhu all. Kui vajutate konteineri ülaosas olevat nuppu, vabastab see kõnealuse aine.

Tulemuseks on aine peen pihustus õhku või pinnale. Seda tüüpi aerosoole kasutatakse laialdaselt kogu maailmas ning neid leidub tavaliselt paljudes kodudes. Siiski on nende kasutamisega seotud palju ohutusprobleeme ja eriti vanemad peavad sellistest probleemidest teadlikud olema.

Füüsilised ohud, mida Aerosoolid endast kujutavad

Mõned kõige olulisemad aerosoolidega seotud ohud on seotud asjaoluga, et aerosoolpihustid hoitakse surve all (ja mõnikord ka kõrge rõhu all) mahutis. Tavalistes tingimustes on sellel rõhul kasulik otstarve ja see võimaldab püsivat ja kontrollitud aine vabanemist. Kui aga midagi läheb katastroofiliselt valesti, võivad need aerosoolitud tooted kergesti süttida või isegi plahvatada.

Samuti on võimalikud ohutusprobleemid, mis on seotud aerosooltoote kasutamisega. Näiteks on oluline tagada, et lapsed mõistaksid, et nad ei tohi kunagi pihustada aerosooltooteid kellegi teise näkku. Samuti peavad nad teadma, et neid tooteid tohib pihustada vaid lühikese aja jooksul. Lisaks tuleks enamikke aerosooltooteid kasutada ainult hästi ventileeritud ruumis, et tagada  värske õhu vool kogu ruumis.

Aerosoolpurgid leiutati põlvkondi tagasi ja neid peeti sel ajal ohutuks. Tänapäeval tunnistame, et aerosoolpihustid võivad olla keskkonnale suureks ohuks, ohustades nii osoonikihti kui ka inimeste tervist üldiselt. Kuid lisaks aerosoolpihustitest põhjustatud laiematele probleemidele kujutavad need endast erilist ohtu kodus, kui neid ei kasutata õigesti või kui neid kasutatakse tahtlikult vääralt. Peaksime oma isikliku tervise ja ohutuse ning ka keskkonna tervise ja ohutuse alati oma igapäevaelus prioriteediks seadma ja loobuma aerosoolidest.




Back to blog